Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]
[...] karnozyny, która buforuje spadek pH związany m.in. z powstawaniem kwasu mlekowego w mięśniach w trakcie wysiłku. Co skutkuje zmniejszeniem zmęczenia fizycznego. W licznych badaniach stwierdzono także zwiększenie wykonania całkowitej pracy przy maksymalnym wysiłku – aż o 13%, po zaledwie 4 tygodniach suplementacji i o 16% po 10 tygodniach. [...]
Nowości w świecie suplementacyjnym cieszą się dużym uznaniem, coraz częściej spotkać można połączenia dwóch ciekawych składników, które przyczyniają się, np.: do poprawy pracy naszych mięśni czy też pomagają nam zredukować tkankę tłuszczową. Ostatnimi czasy dużą popularność zyskały tak zwane shoty. Czy warto z nich korzystać? Na który warto [...]
O tym, że suplement diety nie jest lekiem, wiadomo nie od dzisiaj. Jednak są na rynku związki, których działanie jest tak silne, że wykazuje wsparcie lecznicze dla naszego ciała. Suplementy te można więc używać doraźnie "lecząc" objawy chorobowe, jak i wspomagać walkę z działaniem urazu, nieprawidłowości naszego ciała czy choroby. Układ [...]
[...] Włączenie białek serwatkowych do diety może korzystnie wpłynąć na profil lipidowy krwi, dzięki czemu poprawiają się znacznie wskaźniki ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i [...]
[...] stężenia insuliny jest okres potreningowy, dlatego WPC dobrze komponuje się jako składnik posiłku lub jako szybka przekąska potreningowa przed głównym posiłkiem. Referencje, badania, literatura: C Hoppe, Mølgaard i in. Differential effects of casein versus whey on fasting plasma levels of insulin, IGF-1 and IGF-1/IGFBP-3: results from a [...]
[...] zapalenia mięśni) i rabdomiolizy 26 osób (13%) miało wartości kinazy kreatynowej przekraczające 20000 jednostek, a więc poziom związany z niewydolnością nerek w innych badaniach nie odnotowano znaczącego wzrostu w żadnych markerach czynności nerek, mimo znaczącego wzrostu CK i Mb Pomimo wyraźnego podwyższenia CK i Mb u niektórych osób, [...]
Kiedy ćwiczysz, spodziewasz się, że zawartość tkanki tłuszczowej w twoim ciele zmieni się. Chcesz zredukować tłuszcz i wzmocnić mięśnie. Jest to ważne nie tylko ze względu na wygląd sylwetki. Tłuszcz uwalnia zapalne substancje zwane cytokinami. Dodatkowo tkanka mięśniowa jest bardziej aktywna metabolicznie. Jest to ważne, ponieważ zwiększenie [...]
[...] Nieraz słyszałeś zapewne, że powinieneś unikać picia kawy i herbaty, ponieważ mają one działanie moczopędne, a ich picie może nas jeszcze bardziej odwadniać. Jednak badania pokazują, że picie herbaty i kawy nie prowadzi do utraty płynów. Nie musisz się ich obawiać. Niewątpliwie prawdą jest jednak, że różnego rodzaju napoje mają [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
Ashwagandha (Withania somnifera, witania ospała) to bardzo ciekawa odmiana żeń-szenia indyjskiego, która ma wpływ na stężenie kortyzolu, odczuwany stres, a nawet poprawia jakość snu. Okazało się również, iż potrafi przeciwdziałać zahamowaniu czynności szpiku kostnego wywołanego lekami. Ashwagandha a nadciśnienie Nadciśnienie tętnicze jest głównym [...]
ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]
[...] suplementacja betainą zmniejszała stężenie cholesterolu, β-lipoprotein, całkowitych lipidów w surowicy oraz całkowitego cholesterolu i triacylogliceroli w wątrobie (w innych badaniach wykazano, iż betaina może mieć wpływ na zmniejszenie stłuszczenia wątroby indukowanego np. etanolem). Dawkowanie betainy: od 2 do 6 gramów dziennie, w 2 dawkach [...]
[...] który przyjmował przez 5 tygodni i zaprzestał na 2 tygodnie przed przyjęciem do szpitala, ze względu na podwyższony poziom enzymów wątrobowych odnotowany w rutynowych badaniach laboratoryjnych. Ocena była niekompletna, ponieważ wyszedł wbrew zaleceniom lekarskim. Trzy tygodnie później trafił do szpitala z pogarszającą się żółtaczką i [...]
[...] nawet rzędu 300 mcg - z reguły tabletka to 1 mg. Warto zatem zaczynać suplementację melatoniną od 1/3 tabletki. Większość z nas, tak pokazują przynajmniej statystyczne badania naukowe, może cierpieć na wręcz chroniczne niedobory magnezu. Magnez wielokierunkowo może oddziaływać na poprawę jakości naszego snu, a wśród głównych mechanizmów [...]
[...] AdBlue. Kontrowersyjne jest również korzystanie z samochodów, które już dawno powinny być zezłomowane, a ich spaliny nie spełniają żadnych norm. Jak te auta przechodzą badania? W wielu stacjach kontroli po prostu przywozi się dowód do podbicia, diagnosta często nawet nie ogląda pojazdu. To samo dotyczy palenia w piecu rozmaitymi odpadami, a [...]
[...] że zwiększa się odsetek osób, których masa ciała znacznie przekracza przyjęte normy, co sprawia, że służba zdrowia na świecie staje przed ogromnym wyzwaniem. Jak wskazują badania, około 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, które będą wpływały na znaczne [...]
Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]